Jak powstaje miód naturalny – miniaturowe fabryki, które działały jeszcze przed dinozaurami.

Proces rozpoczyna się, gdy tylko pszczoły zaczną zbierać nektar.

Łąka kwietna
  1. Proces rozpoczyna się, gdy tylko pszczoły zaczną zbierać nektar. Pszczoła używa swojego specjalnego języczka w kształcie rurki do wysysania nektaru z kwiatu. Pszczoła zatrzymuje dla siebie niewielką część nektaru, aby pokryć swoje potrzeby energetyczne.
  2. Największa część zbiorów pszczoła przetwarza już w drodze powrotnej do ula z miejsca zbioru. W specjalnej “gardzieli” pszczoła dodaje enzymy, kwasy organiczne i inne substancje.
  3. Po powrocie do ula, lotna pszczoła zwraca i przekazuje nektar innym robotnicom. Kolejne pszczoły wzbogacają go o następne enzymy, a nadmiar wody jest częściowo usuwany, odparowywany.
  4. Przetworzony nektar następnie jest odkładany do komórki plastra wosku w postaci kropli.
  5. W trakcie procesu dojrzewania z miodu wyparowuje znaczna ilość wody, nadając mu konsystencję gęstego syropu. Świeży nektar kwiatowy zawiera około 70% wody, w pełni dojrzały miód zawiera tylko 15 do 18% wody.
  6. Gdy miód jest dojrzały, pszczoły uszczelniają plaster z miodem pokrywką woskową, zasklepiają poszczególne komórki.

Wybieranie miodu.

Jestem w stanie rozpoznać w pełni dojrzały miód po pokrywie woskowej zasklepiającej komórki plastra miodu. Gdy plastry są ładne, ciężkie i całkowicie zasklepione, rozpoczynam wybieranie miodu.

Odsklepianie komórek plastra miodu.
Ostrożnie spycham pszczoły z plastrów miodu za pomocą przeznaczonej do tego zmiotki lub dużego pióra np. gęsiego. Następnie usuwam pokrywy woskowe specjalnym widelcem lub nożem.

Wydobycie miodu z plastra.
Po odsklepieniu pełny plaster wkładam do tzw. “miodarki” (wirówki) i miód jest odwirowywany. Za pomocą tej metody wartościowe składniki miodu pozostają nietknięte.

Obróbka miodu

Filtrowanie miodu
Miód przecedzam przez drobne sito w celu usunięcia wszystkich ciał obcych, takich jak kawałki wosku, duże grudki pyłku i inne zanieczyszczenia. Dzięki tej metodzie mniejsze cząstki pyłku i enzymy pozostają w miodzie.

Proces dojrzewania miodu
Po przefiltrowaniu miód pozostawiam w zamkniętych odstojnikach na 2 do 3 dni, aby wszystkie pozostałe obce cząstki, ale przede wszystkim wszystkie pęcherzyki powietrza, mogły wypłynąć na powierzchnię. Po usunięciu warstwy piany, która tworzy się na powierzchni, pozostaje ładny, krystalicznie czysty miód. Sklep internetowy, który właśnie odwiedziliście ma w ofercie mój naturalny miód pszczeli.

Zapraszam do zakupu naturalnego miodu w moim sklepie internetowym!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *